ola
rondo
(...) i panstwo ma obowiązek, konstytucyjny obowiązek zapewnic nam dostep do bezpłatnej służby zdrowia (...)
a niedawny minister spraw wewnętrznych (więc zna temat) powiedział, że "państwo, to ch.. , d... i kamieni kupa". I co ? I nic - w temacie państwa. W temacie zdrowia: prywatne sieci opmed oferują podstawowe usługi już za 500 pln rocznie.
Ścieżka parlamentarna może i jest słuszna, ale oparta na "ch.. d ..." itd. Słuszniejsza jest ścieżka prawna: pozwanie państwa - przez wielką kancelarię prawną w imieniu narodu - o niewywiązywanie się z obowiązków konstytucyjnych
mania
Bezpłatne świadczenie zdrowotne zostanie udzielone takim osobom po przedstawieniu dokumentu potwierdzającego:
• wiek – w przypadku dzieci i młodzieży;
• ciążę lub połóg – w przypadku kobiet.
ola
a niedawny minister spraw wewnętrznych (więc zna temat) powiedział, że "państwo, to ch.. , d... i kamieni kupa". I co ? I nic - w temacie państwa. W temacie zdrowia: prywatne sieci opmed oferują podstawowe usługi już za 500 pln rocznie.
rondo
(...) " CH.j, d.pa i kamieni kupa." Tak p. Olu, całkowicie sie z Pania zgadzam. Potężna kancelaria prawnicza pozywa państwo w osobie jego reprezentanta , ministra Arłukowicza o złamanie Konstytucji. Mysli Pani, że to realne ? (...)
Hammer
To dlaczego w prywatnych zozach z tej samej składki z nfz dają radę wybudować/wyremontować siedzibę i zwykle zarobić, a spzoz daje rade robic bieżące remonty?
rondo
Hammer
To dlaczego w prywatnych zozach z tej samej składki z nfz dają radę wybudować/wyremontować siedzibę i zwykle zarobić, a spzoz daje rade robic bieżące remonty?
Nonsens poganiany absurdem. NZOZ, niczego nie buduje ze środków, które otrzymuje z NFZ. Może budować ze środków własnych inwestora, który nota bene nie musi wcale być lekarzem. Może ze środków pochodzących z kredytu bankowego.
Juz pomijam to, że NFZ nikomu nie daje żadnej składki. Działanie w zakresie POZ, SPZOZ i NZOZ jest też nieporównywalne. Powtórzę argument o medycynie szkolnej, o ilości badań ambulatoryjnych wykonywanych nieodpłatnie,
W NZOZ podstawowa opieka zdrowotna jest tylko częścią działalności gospodarczej, oczywiście obliczonej na zysk ale bez POZ ten zysk może być uzyskiwany z innych działań. W SPZZOZ takiej możliwości nie ma.
Hammerze, mam takie wrażenie, że trollujesz. O tym wszystkim pisałem już wielokrotnie.
A od czego się zaczęło ?
Mixiorek
Mój komentarz do obecnej sytuacji na lini ministerstwo zdrowia - porozumienie zielonogórskie.
Nikt w tej sytuacji nie ma "czystych rąk" a to co najważniejsze czyli zdrowie pacjenta wszystkim umknęło. Lekarze zrobili się bankierami a ministerstwo bankiem, który nie chce kredytować działań "bez dna". Sytuacja jest patowa i będzie dopóki dopóty każdy (oprócz pacjenta) zarabia na bałaganie, który jest w publicznym systemie ochrony zdrowia. W systemie są ogromne pieniądze, którymi nikt nie chce zarządzać dobrze i gospodaranie bo zbyt wiele osób doskonale orientuje się i zarabia bardzo dobrze na status quo. Jestem pesymistą jeżeli chodzi o zmiany, które mogą uzdrowić system.
Nie uważam żeby w systemie było obecnie za mało kasy. Nie uważam też, że należy utrzymywać fikcję i slogany o bezpłatnej służbie zdrowia. Ja wiem dokładnie ile kosztuje mnie publiczna i niepubliczna służba zdrowia.
i cały tekst [www.michalkiewicz.pl]
Weźmy na przykład cztery wiekopomne reformy charyzmatycznego premiera Buzka. Jedną z nich była reforma systemu ochrony zdrowia, przeprowadzona według pomysłu, by „pieniądze szły za pacjentem” - oczywiście po to, by temu pacjentowi przychylić nieba. Niestety wszelkie reformy, a więc również wiekopomne reformy charyzmatycznego premiera Buzka, mają podwójne cele: deklarowane i rzeczywiste. Cele deklarowane zwykle są bardzo patetyczne i atrakcyjne, ale maja to do siebie, że albo się pojawią, albo nie. Przeważnie zresztą się nie pojawiają. Natomiast rzeczywiste cele reform tym się charakteryzują, że muszą się pojawić i z reguły pojawiają się natychmiast
rondo
A czy do pomyślenia jest aby w SPZOZ pacjent w godzinach pracy przychodni calował klamkę ?
rondo
A czy do pomyślenia jest aby w SPZOZ pacjent w godzinach pracy przychodni calował klamkę ?
Dopóki za reformę odpowiedzialni bedą lekarze,czyli grupa najmniej zainteresowana zmianą sytuacji to dobrze nie będzie...
W systemie są ogromne pieniądze, którymi nikt nie chce zarządzać dobrze i gospodaranie bo zbyt wiele osób doskonale orientuje się i zarabia bardzo dobrze na status quo. Jestem pesymistą jeżeli chodzi o zmiany, które mogą uzdrowić system.
Bartek
wciąż wpada do Polski na leczenie i badania. Bo łatwiej, szybciej i taniej.
Nie ma takich pieniędzy, których ten chory system nie jest w stanie wchłonąć....i dotychczas żaden nakład nie przełożył się na wzrost efektywności...
pieniedzy w systemie jest za mało
rondo
Szanowna babcia jest Polką, wpada jak do siebie
Taniej i szybciej jest dla Szweda ,dla wszystkich ,ale nie dla Polaków .Teoretycznie wolno nam się leczyć we wszystkich krajach UE, tylko jeszcze należy mieć zezwolenie NFZ .
Bartek
W Szwecji składka na służbę zdrowia jest wyższa, w ogóle socjal wyższy, moja babka, co tam mieszka od 35 lat, wciąż wpada do Polski na leczenie i badania. Bo łatwiej, szybciej i taniej. A dobrze wiemy, jak tu jest.