tenże głos (wszystkie opinie nowego użytkownika!) jak najbardziej do przekazania Burmistrzowi...nawet jako anonimowy...
dla mnie luczem jest nie tyle zdanie poniższe
należy wskazać źródła finansowania ( realne) I rzeczywiste potrzeby społeczne
ile jego zrozumienie...bo to - przynajmniej wg mnie - takie zaklęte koło, w którym nieco tkwimy...
bo nawet jeśli się zgodzimy co do tego, ze potrzeby społeczne są to bez woli wydania właściwych pieniędzy (czyli de facto woli zaspokojenia tych potrzeb) z miejsca nie ruszymy...
najpierw powinno mieć miejsce policzenie jakie są te potrzeby (oczywiście w sposób maksymalnie racjonalny) - a kształt tras to dopiero początek (!) - a następnie znalezienie pieniędzy...
a u nas mam wrażenie z drugiej strony tj. najpierw dajemy pieniądze a później patrzymy na ile starczy (a zwiększając długość tras lub tworząc nowe starczy na mniej...)...
a woli rozmów z gminami ościennymi brak bo tam podejście jest dokładnie takie samo...
nacisk społeczny by pewnie pomógł...ale jeśli parcie jest wywierane przez jednego radnego i kilku mieszkańców to uświadomienia rzeczywistych potrzeb nie będzie nigdy...
a można by zacząć np. od szerokich konsultacji w postaci np. ankiety pt. 'jeśli byś miał 12 kursów dziennie i zapewniony łatwy punkt przesiadkowy do sprawnej komunikacji do Wwy czy przesiadłbyś się z własnego samochodu?'...tylko zdaje się tą drogą nikt iść nie zamierza...
jeśli my cały czas mówimy ludziom 'macie komunikację 6 kursów i się cieszcie, że jest' to nie dziwmy się, że są nie tylko tacy, którzy powiedzą 'hurra' ale większość własnego samochodu nie zostawi...
Podstawą komunikacji jest częstotliwość i to powinno być priorytetem w jej rozwoju
słowo 'rozwój' jest tu kluczowe....a by do niego doszło to komuś musi na nim zależeć... ale tak 'zależeć zależeć' a nie 'zależy ile to będzie kosztowało'...bo to, że kosztować musi to jest oczywiste...grunt, by ktoś znając potrzeby potrafił wydać pieniądze w sposób maksymalnie efektywny...
a my np. cały czas wydajemy na 700kę co jako bezsensowne było wskazywane już tu wielokrotnie...
Zmieniany 5 raz(y). Ostatnia zmiana 2013-11-20 12:47 przez Artek_Bartek.