mania
A kto tak powiedział?
daru
Kasy na sterylizację gmina pożałowała, teraz się okazało że na czipowanie również. Podejście urzedników do zwierzaków jest takie jak do budowy ścieżek rowerowych
W uchwalonym na VII sesji RM (21.kwietnia br.) Programie opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na trenie gminy Konstancin-Jeziorna w 2015 r.
stoi:
2. Program obejmuje realizację następujących zadań:
2) elektroniczne znakowanie (czipowanie) zwierząt;
Maniu, Mario odpowiedział Ci na pytanie. Papier przyjmie wszystko a w realu wygladą to inaczej. Potwierdzam że nie ma umowy na chipowanie w K-J, na mojej wiosce w tym tygodniu było szczepienie i chipowanie a raczej szczepienie bo z chipowania chyba nikt nie skorzystał, cena 60 zł. Dzwoniłem do trzech lecznic z pytaniem czy jest akcja chipowania, odpowiedz była - nie ma, ponieważ burmistrz nie podpisał umowy. Ceny 40 zł i 50 zł.
mario
Z moich informacji wynika, że umowy na chipowanie nie ma do tej pory i akcji takiej w K-J nie ma. Ale to info z przed miesiąca, więc omawiam stan na czerwiec tego roku.
Bez komentarza.
mania
Cały czas w BIP wisi info o bezpłatnym czipowaniu: [bip.konstancinjeziorna.pl]
Propozycja gdzie właściciel dopłaca była moim zdaniem rozsądna, ktoś tu chyba uparł się i postawił na swoim, nie pierwszy zresztą raz, tylko komu/czemu to służy?
mario
Potem ostatecznie powiedział, że 28 zł to jego ostateczne słowo................Lekarze wystosowali po jakimś czasie kolejną ofertę do p. Burmistrza, gdzie proponowali stawkę 30 zł refunduje gmina, 10 zł płaci właściciel psa.
mania
ile kosztuje czipowanie "z marszu", można pzreczytać na str. [www.e-lecznica.pl]
Wszczepienia mikrochipu można dokonać w większości gabinetów weterynaryjnych. Koszt zabiegu wynosi ok. 70-100 zł. .
mania
Renata T
Losy przetargu pokazują, że nie ma w czym wbierać. Dlaczego więc burmistrz z uporem maniaka nie chce się zaangażować aktywnie w projekt budowy schroniska? Po prostu innej opcji nie ma.
To nie jest prawda, burmistrz jest zainteresowany budową międzygminnego schroniska. W tym celu do rozmów z gminami wyznaczył nie szeregowego pracownika UMiG, ale swojego zastępcę Ryszarda Machałka. Do tej pory jednak nie wszystkie gminy się zadeklarowały, trwają poszukiwania gdzie taki obiekt mógłby powstać
Mario
W kwestii budowy międzygminnego schroniska. Wydaje mi się, że w naszych powiatowych gminach działa to tak, że międzygminne schronisko tak, ok, ale nie u mnie w gminie....
Artek_Bartek
Ale jak sie kilka gmin na te koszty złoży to chyba jakoś znieść to można z godnością? Tyko po pierwsze trza chcieć...
topic
mania
Może działacze organizacji pro zwierzaczkowej zamiast robić zadymy, wyszliby do UMiGu i RM z KONKRETNĄ propozycją taką jak w Drużbicach . Jest argument finansowy - nie do podważenia
A może władze gminne same powinny popracować nad koncepcją rozwiązania problemu bezdomniaków? Nie bardzo rozumiem pretensję, że zadymiarze - tp jest przepraszam, wolontariusze - nie wyręczają gminy w jej statutowych zadaniach.
Po drugie - rozwiązanie z płatną adopcją nie jest lekiem na całe zło. Wymaga to bezsprzecznie większego zaangażowania urzędników w sprawę adopcji niż przy obecnie istniejącym rozwiązaniu. Myślę tu o wizytach przed- i po-adopcyjnych (i to w dłuższym okresie czasu) by wyeliminować pokusę "skoku na kasę". Jeżeli ktoś chce z potrzeby serca przygarnąć zwierzaka to może to uczynić bez żadnych barier, w przypadku motywu finansowego byłabym ostrożniejsza.
Z mojego punktu widzenia najlepszym rozwiązaniem jest jednak schronisko międzygminne. Jestem świadoma trudności ale w przypadku naszej gminy akurat jest to bardziej kwestia chęci.W długim okresie czasu takie rozwiązanie byłoby bardziej opłacalne - i finansowo, i wizerunkowo, nie mówiąc o korzyściach dla samych zwierząt.
mania
Ciekawe czy tym razem oferta trafiona?[bip.konstancinjeziorna.pl]
Jak przeczytałam w SIWZ:
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2017.
czyli opieka byłaby sprawowana przez ponad 2 lata
po otwarciu kopert/y/ okazało się, że zgłosił się tylko:
Gabinet Weterynaryjny
Prima-Vet Dariusz Różycki 2 godziny termin płatności
Ul. Długa 8
05-510 Konstancin-Jeziorna
za 588.600,00 zł brutto,
Bardzo ciekawa sprawa z wyjątkowo długim okresem świadczenia usługi. Oby w umowie była możliwość jej wcześniejszego rozwiązania. Tak czy owak mamy nadzieję, że w ciągu 2-ch lat powstanie schronisko a burmistrz w końcu aktywniej się zaangażuje w tą inicjatywę. Mam nadzieję, że przekonał się, że każda inna droga niż schronisko międzygminne jest zła. Życzylibyśmy sobie aby chętniej wsłuchiwał się w głosy tych, którzy mają lepsza wiedze w sprawie opieki nad bezdomnymi zwierzętami i aby chętniej ich słuchał i z nimi rozmawiał oraz wykazał się większa empatią.
więcej tu: [bip.konstancinjeziorna.pl]