rondo
Czy dokumentacja przetargowa powinna znajdować się na BIP-ie ? Podobno była i zniknęła.
Na to pytanie nikt nie potrafi odpowiedzieć ?
Dokumentacja przetargowa powinna być w BIP, ale w Kcinie średnio co druga dokumentacja znika z BIP po ogłoszeniu wyników (wystarczy sprawdzić: zajawki ogłoszeń o rozstrzygnięciach przetargów zajmują 4 str., a zajawki archiwum postępowań zajmują tylko 2 str. w BIP). Dlaczego tak się dzieje - może to temat do interpelacji radnych.
Guciak cytat:
Próbowałem się doczytać o co tak naprawdę chodzi w całej tej sprawie i nie wiem, a większość panicznych obaw o los zwierząt opiera się na domysłach.
Gdyby nie akcja na FB o której poinformowano na forum - nikt by nie wiedział, że taki przetarg miał miejsce i firma o 150 km od Kcina będzie zabierać psy.
To nie z zapobiegliwości urzędnicy negocjują z usługodawcą przeprowadzanie kwarantanny i pozostawianie zwierząt na terenie gminy ... tylko na skutek presji społecznej i zaangażowania mediów.
Akcja w postaci natychmiastowego przekazania ok 20 psiaków do domów tymczasowych, hotelików i do adopcji była po prostu mistrzostwem świata. Jak wynika z wpisów na FB wykonawca natychmiast po podpisaniu przetargu upomniał się o te psy, bo to dla niego kasa!
Swoją drogą za ten przetarg podatnicy zapłacą 321 000 złotych i dotyczy to opieki nad:
105 psami i 15 kotami czyli 2.675 zł za 1 zwierzę
Szlag mnie trafia, że zamiast prowadzić w gminie akcję, która w rok czy dwa wyeliminowałaby bezdomność zwierząt wygodniej jest płacić hyclom, którzy potem robią ze zwierzakami co chcą, często narażając je na bezgraniczne cierpienie.
Co należy zrobić:
1/ bezpłatne czipowanie
W listopadzie bezpłatnie zaczipowałam psa (szczeniaka adoptowanego przez jedną z fundacji). Nie wiem czy ta akcja bezpłatnego czipowania nadal trwa, czy tak jak w ubiegłym (2012) roku czipów było tyle co kot napłakał.
- w K-J jest uchwała RM wprowadzająca obowiązek czipowania, ale kto o tym wie? Skoro bydło, trzoda chlewna itd. muszą być zaczipowane to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wszystkie psy i koty miały czipy. Czipowanie odpłatne kosztuje 50-60 zł - przy dużej akcji gmina mogłaby uzyskać znacznie niższą cenę.
Plakaty + Obwieszczenia Burmistrza na wszystkich tablicach i we wszystkich przychodniach .... i obowiązek zaczipowania psa przy okazji szczepienia p-ko wściekliźnie. Straż miejska wyposażona w czytnik czipów i każdego psa można sprawdzić.
2/ dopłacanie do sterylizacji zwierząt
3/ uświadamianie mieszkańców, że bezdomność zwierząt da się ograniczyć tylko poprzez
ograniczenie niekontrolowanego rozmnażania
4/ wprowadzenie podatku za psa (był taki i nadal można go wprowadzić uchwałą RM) a zwolnienie z jego uiszczania przez osoby, które mają wysterylizowane i zaczipowane zwierzęta
5/ pieniądze z podatku przeznaczyć na wszystkie działania na rzecz ograniczenia populacji niechcianych zwierząt.
Pewnie jest jeszcze wiele pomysłów - ale trzeba chcieć, ale nasz UMIG woli zapłacić hyclowi po 2675 zł za bezpańskiego psa czy kota i mieć kłopot z głowy.
Wracając do "panicznych obaw" to niestety zbyt wiele się słyszy na temat nieludzkiego traktowania zwierząt w schroniskach, które mogą być wyłącznie maszynką do zarabiania pieniędzy. Niestety firma, która wygrała przetarg nie może wylegitymować się posiadaniem legalnego schroniska, bo to o którym pisze na swojej stronie internetowej ... formalnie nie istnieje - skoro nic o tym miejscowe władze nie wiedzą.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-01-03 11:20 przez Hesia-Mela.