link do Kuriera Mazowieckiego, o którym pisał Czak (o tym temacie od ok. 6:50 minuty)
[
www.tvp.pl]
dla mnie ciekawa jest wypowiedź weterynarza, który będzie się opiekował zwięrzętami przez ok.2,5 tygodnia....
twierdzi on, że po tym czasie nikomu raczej nie będzie się chciało jechać po zwierzę w Świętokrzyskie...
a ja twierdzę, że jak 2,5 tygodnia to czas za krótki by poszukać rzekomo ukochanego zwierzęcia na miejscu (gdzie teoretycznie powinno się znajdować) tzn. że właściciel po prostu nie chce biednego zwierzęcia znaleźć...
odnośnie zaś zadanego w artykule GW - skądinąd bardzo słusznie (!) - pytania
Jak można za najważniejsze kryterium brać cenę?
to ja zapytam - czemu nie było protestów w poprzednich latach bo zdaje się kryterium ceny w poprzednich przetargach też obowiązywało?
w materiale Kuriera jest, że cena za odłowienie psa to 2000 PLN a za kota 1800 PLN...czyli wychodzi, że lokalny przedsiębiorca chciał od gminy po prawie 4000 za wyłapywanie, szczepienie, sterylizowanie i przygotowywanie do adopcji (ostatnie jeśli dobrze zrozumiałem rękami wolontariuszy...)...
na koniec roku było ok. 20 bezdomnych psiaków
czyli w sumie niezły biznes (bo tylko te 20 generowało stały koszt utrzymania w schronisku)... co oczywiście samo w sobie nie jest złe, ale...mi się wydaje (a nawet jestem przekonany), że można to wszystko 'ogarnąć' innym trybem przetargowym albo jakimkolwiek innym rozwiązaniem, które pokaże, że można ustawowy obowiązek spełnić w sposób nie dający żadnych przesłanek chętnym do dyskusji o etyce opieki nad zwięrzętami i mimo wszystko jeszcze tańszy...
teraz mleko się rozlało (pośpiech jest jak widać złym doradcą) i pozostaje mieć nadzieję, że słowa właściciela Eko-Art o miłości do zwierząt są szczere (a wg mnie są mimo wszystko na to szanse) a urzędnicy faktycznie te niezapowiedziane kontrole przeprowadzą (a nasi chyba mogą te kontrole organizować za pośrednictwem zaprzyjaźnionych z tamtego terenu?) i nie potwierdzą one dzisiaj wygłaszanych obaw...
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-01-07 15:09 przez Artek_Bartek.