Krótko podsumuję dzisiejsze posiedzenie Komisji Uzdrowiskowej:
- Pan Burmistrz i pan przewodniczący Rady A. Cieślawski oraz pani wiceburmistrz Gadomska przekonywali, że ruszanie granic stref jest niebezpieczne i że należy poczekać na projekt sejmowy nowelizacji ustawy o uzdrowiskach. Pracuje nad nim parlamentarny zespół do spraw uzdrowisk pod przewodnictwem Zofii Czerny. Ostatnie posiedzenie tego zespołu odbyło się 5 lutego 2014, pełny zapis wideo tego posiedzenia jest tu: [
search.sejm.gov.pl] . Uczesytniczyli także p. Gadomska i p. Włodzimierz Śliwiński z Min. Zdrowia jako obserwatorzy. Posłowie dyskutują nad szczegółami projektu, nie został on jeszcze, jak już wyżej napisałem, złożony formalnie ani do Ministerstwa, ani do komisji sejmowych. TMPiZK zadało na piśmie p. Czerny pytania, kiedy przewidywane jest uchwalenie nowelizacji, jaki jest jej zakres, itp. Odpowiedzi na razie brak.
- Pan Burmistrz stwierdził, że
przekazał mój projekt uchwały (zaopiniowany szczegółowo pozytywnie przez kancelarię prawną - opinia ma 3 strony drobnym maczkiem) do zaopiniowania przez kolejną, inną kancelarię zewnętrzną, p. Błędowskiej, z którą gmina współpracuje, oraz przez pracownicę UMiG, panią mecenas Czocharę. Opinii tych dwóch instancji na piśmie na razie żadnej nie ma, może będzie na Sesji, ale pani Czocharze wstępnie coś się nie podoba (brak informacji co) i ustnie przekazała (jak twierdzi pan Burmistrz - żadnych prawników na posiedzeniu nie było), że Wojewoda może uchylić uchwałę. Uchwałę pisałem sam, na podstawie analizy ustaw oraz licznych analogicznych projektów, ale
później przeszła ona gruntowną weryfikację radcy prawnego i uzyskała pozytywną opinię. Jeśli inni prawnicy sądzą, że może mieć nadal braki, to niech zasugerują swoje poprawki,z ogromną wdzięcznością je przyjmę. [...]
- W związku z tymi wątpliwościami proceduralnymi, a także być może z innych pobudek,
radni-członkowie komisji odroczyli opiniowanie projektu uchwały do... Sesji Rady 26 marca po dwu i pół godzinnej dyskusji, w której m.in. pan Jacek Rowiński w najdrobniejszych szczegółach zaprezentował swoje plany od strony ekonomicznej, technicznej, prawnej, praktycznej, sportowej i w wielu innych aspektach. Tego streszczać nie będę, nawet bym nie potrafił. Kto chce, może dostać ode mnie mp3 z nagraniem całości posiedzenia albo wziąć oficjalne nagranie z Biura Rady Miejskiej na płytce.
- W posiedzeniu wzięło udział kilkunaścioro mieszkańców, w tym przedstawiciele TMPiZK (licznie i aktywnie), p. Hanna Budnicka z SKIO, p. Andrzej Zambrowicz, p. Aleksandra Ambroziewicz i inni (przepraszam, że nie wymienię wszystkich - przedstawiają się w powstałym nagraniu). Niemal wszyscy (choć nie wszyscy) poparli stanowisko pana Burmistrza: elektrownia - tak, bardzo chcemy, zmiana granicy strefy A - nie, to zbyt niebezpieczne, będzie precerdens i lawina wniosków. Tylko p. Ambroziewicz i p. Zambrowicz mówili, że w rzeczywistości jest to zmiana i wniosek zupełnie innego typu, niż te dotyczące zabudowy w strefie C, że przecież Rada każdy wniosek rozpatruje oddzielnie pod kątem jego wartości dla miasta i uzdrowiska, itp.
- W posiedzeniu raczej nie wzięła udziału pani Ianna, bo w tym czasie pisała sobie a muzom o tych samych sprawach, o których bardzo wiele konkretów by usłyszała, gdyby przyszła dziś na posiedzenie Komisji. Nie było też moderatorów forum, chyba, że kogoś nie zauważyłem.
Dalszy ciąg: na sesji Rady Miejskiej 26 marca.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-03-19 00:09 przez Tomasz Zymer.