Wracając do tematu wątku, czyli o biuletynie:
Według mnie autorzy tekstów, a bardziej władze gminy nie potrafią odejść od propagandowego charakteru tego wydawnictwa.
"Biuletyn informacyjny" nie jest tubą propagandową urzędu tylko informacją dla mieszkańców.
Dla przykładu na str. 4 (pdf) [
www.konstancinjeziorna.pl] jest
tekst o azbeście.
Tam nie ma ani jednej informacji o tym, co mam zrobić jeśli mam w obejściu azbest. Nie ma terminarza zgłoszeń, wymaganych dokumentów etc. ani nazwiska osoby/ nazwy wydziału, który mi udzieli potrzebnych informacji.
Tekst jest niejasny i nie podaje oczywistości w rodzaju:
każdy ma prawo do usunięcia azbestu przez wyspecjalizowaną firmę BEZPŁATNIE.
... a takie zdania jak cytat:
Rozpoznania ilościowe problemu było niezbędne do przyjęcia programu usuwania azbestu ze środowiska.
- stanowią wątpliwą ozdobę tego tekstu.
Podobnie jak zdania:
Chęć usunięcia eternitu z dachów swoich domów lub budynków gospodarczych zadeklarowało kilkadziesiąt osób.
Ostatecznie samorząd zapłaci za odbiór, transport i utylizację odpadów niebezpiecznych z 54 gospodarstw.
Czy to znaczy, ze więcej gospodarstw nie będzie mogło skorzystać z bezpłatnego odbioru? Czy był jakiś konkurs, a może wybierano szczęśliwców po uważaniu czy po znajomości?
Biuletyn informacyjny powinien być formą edukacji dla mieszkańców a nie popisywaniem się, jakie gmina ma dokonania.
W/g mnie taki artykuł powinien mieć następujący plan:
1/ co to jet azbest i dlaczego należy go usunąć ze swojego otoczenia - szkodliwość dla zdrowia i życia oraz środowiska
2/ co gmina zrobiła (inwentaryzacja azbestu) i program usuwania azbestu, stwierdzono tyle i tyle ton w gminie. Program zakłada usunięcie całego azbestu do 2032 r. (chyba, bo nie pamiętam)
3/ do końca 2014 r. usunięto : - tu tekst znajdujący się w artykule na końcu
4/ jak pozbyć się azbestu ze swojego gospodarstwa? ... i tu podać i podkreślić, że azbest jest odbierany bezpłatnie (usunięcie np. z dachu i transport) a mieszkaniec musi na swój koszt zrobić nowe pokrycie dachu. Gdzie należy się zgłosić, jakie są terminy odbioru, z jakim wyprzedzeniem należy zgłosić do gminy chęć odbioru azbestu.
Zdaje się,że są cykle roczne ale w tym tekście trudno się tego doczytać... i chyba w 2015r. już nie można będzie pozbyć się azbestu. Kto, gdzie udziela wszystkich potrzebnych informacji?
Następny artykuł "Seniorzy za pan brat z komputerem" - znowu tekst nadający się dla gazet lokalnych a nie dla Biuletynu informacyjnego - brak jakichkolwiek informacji - kto, na jakich zasadach i kiedy może brać udział w kursie.
Następny artykuł: "Drogowcy gotowi na zimę" - w sołectwach jest informacja kto i za co odpowiada. ... ale w mieście brak telefonu do kogo zgłaszać brak odśnieżenia czy też ślizgawicę. Czy znowu trzeba będzie dzwonić do burmistrza?
Na koniec mam retoryczne pytanie: dla kogo jest ten biuletyn?