"Jak sprawić, by to, co dzieje się wokół nas, zostało zauważone?"
- to cytat z biuletynu - wypowiedź p. Jańczuka i myśl przewodnia całej publikacji.
Tak akurat się trafiło, że niecałe dwa miesiące przed wyborami, trzeba zauważyć wszystkie zasługi .
Nie takiego biuletynu oczekiwałam, nie wyliczanki i kolorowych zdjęć w stylu "późnego Gierka" (jak to wcześniej podał chyba T.Zymer) ale informacji dla mieszkańców.
Przykład 1: artykuł - Gmina bez wykluczenia cyfrowego
Dla przeciętnego obywatela - jest informacja: gmina coś zrobiła, super - korzystamy ze środków unijnych"
... ale dla osoby zainteresowanej, czyli takiej, która chciałaby skorzystać z tej akcji -zero informacji ... nic o tym czy dalej akcja będzie kontynuowana? gdzie się zgłosić? Tak na marginesie, w czasie trwania akcji (dla przypomnienia ogłoszonej na stronie gminnej - dla osób nie korzystających z komputerów i internetu) próbowałam postawić się w sytuacji osoby zainteresowanej. Po wykonaniu 3 telefonów (do OPS, UMiG) nie udało mi się znaleźć kompetentnej osoby .... która podałaby konkretne informacje n/t temat.
Przykład 2: artykuł - Racjonalna kadencja
Jest gdzieś na forum wątek, w którym wypowiadałam się na ten temat. Dla przypomnienia - zadłużenie na koniec 2013r. owszem niskie ok. 7.8 mln zł, a taka Góra Kalwaria aż 22 mln.
... wszystko pięknie, ale na koniec 2014 zadłużenie osiągnie nawet ok 30 mln. tj. więcej niż poprzedni burmistrz zostawił!!!
jest to "imponujący stan kasy gminnej".
Komu się będzie chciało zaglądać do budżetu 2014, by zweryfikować dane.
Czy to się nie nazywa "propaganda sukcesu" ?
Przykład 3: Zielone bez ograniczeń
Cytat: Sukcesem zakończyły się negocjacje Burmistrza Gminy Konstancin-Jeziorna z firmą " Lekaro".
Jakim sukcesem? Zlecenie dodatkowe - ustalenie ceny i koniec. No chyba, ze Lekaro gotowe odebrać za półdarmo.
Warto tu wspomnieć, że nadwyżka środków przeznaczonych na gospodarkę odpadami za okres 01/07/2013 - 30/06/2014 wynosi ponad 1 milion zł, tzn. tyle zostało w budżecie po opłaceniu wszystkich kosztów gospodarki odpadami. Ktoś w gminie ostro skąpi, żeby potem z gestem odtrąbić sukces i wielkim gestem wynegocjować odbiór zielonych z nieruchomości.
Tak na marginesie, gmina nie miała prawa ograniczać odbioru zielonych z nieruchomości do 2 worków, gdyż nie przewidują tego żadne przepisy prawa - w tym uchwały RM. Napisałam n/t skargę w ubiegłym roku do UMIG.
Przykład 4: czy gdzieś poza stroną internetową jest informacja n/t bezpłatnego zdemontowania i odbioru azbestu?
- w końcu bardzo istotna wiadomość dla mieszkańców ... i gminy uzdrowiskowej.
Przykład 5: budżet partycypacyjny ( o czym pisał Rondo) - po pierwsze napisać co to jest? jakie projekty są realizowane? kiedy powstaną? kiedy następny nabór wniosków?
... zamiast tego wiele zdjęć kolorowych z dziećmi, z rolnikami, z .. kamizelką ratunkową ...
Jestem bardzo rozczarowana takim biuletynem.
Laurka dla włodarzy gminy i nic poza tym.