Artek_Bartek
nie mogę też namierzyć żadnej interpelacji zgłoszonej w naszych sprawach...
wie coś ktos o jakichś konkretnych aktywnościach naszych przedstawiciele w Powiecie?
Mogę krótko opisać swoją aktywność z tych pierwszych miesięcy kadencji. Jestem radnym pierwszą kadencję, staram się wypełniać swój mandat jak najlepiej. Bardzo chętnie przyjmę wszelkie uwagi. Piszę krótkie podsumowanie "na szybko", w ktorym zawieram to, co wydaje mi się najważniejsze i to co akurat pamiętam
.
Na poczatek przypominam kontakt do mnie: tel. 668 569 178, mail:
sfjmuszynski@gmail.com . Jednocześnie zapraszam na dyżury.
Niestety, chwilowo jestem zmuszony do korzystania z internetu przez telefon, dlatego proszę o wyrozumiałość dla tego postu
Pracuję w Komisji Rewizyjnej oraz w Komisji Strategii Gospodarczej, Inwestycji, Ochrony Środowiska i Rolnictwa, a także w doraźnej Komisji Statutowej. Obecnie jako członek Komisji Rewizyjnej uczestniczę w kontroli dotyczącej obsługi prawnej starostwa oraz umów cywilnoprawnych.
- SPRAWA ASFALCIARNI;
Wraz z p. Tomaszem Zymerem i Andrzejem Zambrowiczem wspolorganizowaliśmy w ciągu ostatnich miesięcy kilka spotkań w tej sprawie; dwa z nowym Starostą, jedno w gronie społeczników i radnych.
Na spotkaniach ze Starostą ustalono, że Zarząd Powiatu sprawdzi prawne możliwości dotyczące pozwolenia na emisje oraz dokumentację postępowań prowadzonych przez poprzednich starostów. Starosta potwierdził, że nie znalazł żadnych śladów szukania alternatywnej lokalizacji przez Jana Dąbka w okresie pełnienia przez niego urzędu.
Na spotkaniu społecznym podzieliliśmy się konkretnymi zadaniami. Ja, jako radny powiatowy, zobowiązałem się złożyć interpelację w sprawie kompetencji powiatu względem "asfalciarni", m. in. w związku z tym, że w 2016 r. właściciel wytworni mas bitumicznych bedzie musiał ubiegać sie o wydanie przez Starostę nowego pozwolenia na emisję. Jeszcze czekam na odpowiedź.
Interpelacja jest dostępna tutaj - [
sergiuszmuszynski.pl]
- SPRAWA ORLIKA
Na ostatniej sesji złożyłem zapytanie w kwestii zniszczeń na Orliku w Konstancinie-Jeziornie wraz z pisemnym wnioskiem w tej sprawie. Chodzi o naprawę zniszczeń, z których najpoważniejsze to m. in. :
1) Uszkodzona siatka, która jest w kilku miejscach zerwana. Uczniowie wchodzą i wychodzą przez dziury w ogrodzeniu, także na jezdnię, co grozi wypadkiem
2) Elementy konstrukcyjne metalowej siatki są przy boisku do koszykówki odkręcone od słupów, przez co można siatkę uchylić bądź odstawić na bok
3) Słupy podtrzymujące konstrukcję ogrodzenia chwieją się, nie będąc już pewnie osadzonymi w podłożu
4) Sztuczna nawierzchnia jest w kilku miejscach zerwana, przez co uczniowie potykają się podczas gry, co grozi wypadkiem
Uzyskałem ustne zapewnienie ze strony Zarządu Powiatu, że prace przy Orliku rozpoczną i zakończą się jeszcze we wrześniu.
Zapytałem również o kwestię utrzymywania porządku na Orliku, chcąc uzyskać wiedzę kto konkretnie jest za nią odpowiedzialny. Niestety, na dzień dzisiejszy codziennie rano na boiskach można znaleźć śmieci (butelki plastikowe, kapsle, fragmenty szkła itd.), które są sprzątane przez uczniów pod nadzorem nauczycieli. Uzyskałem odpowiedź, że od września odpowiedzialność za porządek na Orliku przejmuje dyrekcja Zespołu Szkół im. Reymonta oraz że będzie on regularnie sprzątany.
Mój pisemny wniosek w tej sprawie jest dostępy tutaj: [
sergiuszmuszynski.pl]
- SPRAWA UŻYTKOWNIKÓW GARAŻY Z MIRKOWA
Złożyłem interpelację ws. garażowiczów z Mirkowa, którym władze powiatu jeszcze poprzedniej kadencji podwyższyły opłatę za użytkowanie wieczyste jednorazowo o 1800%. Większość z garażowiczów to emeryci i renciści, dla których tak drastyczna podwyżka jest niemożliwa do zaakceptowania.
W tej sprawie współpracowałem z radną miejską w Konstancinie-Jeziornie wybraną z Mirkowa, p. Alfredą Konopką, wraz z którą spotkaliśmy się z reprezentantami garażowiczów.
Moja interpelacja w tej sprawie jest dostępna tutaj - [
sergiuszmuszynski.pl]
A odpowiedz na interpelację tutaj - [
sergiuszmuszynski.pl]
W skrócie - Starosta Ołdakowski odpisał, że dopóki toczy się postępowanie odwoławcze, nie można zmienić opłaty. W wyniku mojej interpelacji doszło do wspólnego spotkania garażowiczów ze Starostą, w którym uczestniczyłem wraz z radną Alfredą Konopką. Starosta zadeklarował że jeśli SKO przyzna rację mieszkańcom, powiat nie odwoła się do sądu, lecz zleci nową wycenę gruntu. Sprawa jest "w toku".
- SPRAWA CEGIELNI CHYLICKIEJ
Na prośbę mieszkańców okolicy Cegielnia Chylicka zlozylem interpelację dotyczącą dwóch działek o niejasnym statusie, które stwarzają mieszkańcom duże problemy. Niejasny jest ich status, przez co m. in. nie wiadomo do kogo nalezy utrzymywanie na ich porządku.
Interpelacja jest dostępna tutaj: [
sergiuszmuszynski.pl]
Odpowiedz na interpelację tutaj: [
sergiuszmuszynski.pl]
W skrócie: wg Starosty fakt, ze status prawny działek jest niejasny, sprawia ze poki sad nie rozstrzygnie sprawy za porządek na ich obszarze odpowiada gmina. Wynika to z ustawowowego obowiązku gminy utrzymywania czystości na terenie gminy oraz domniemania kompetencji na rzecz gminy.
- NOWY STATUT POWIATU
Od kilku miesięcy pracuję w doraźnej komisji statutowej, ktora projektuje nowy Statut dla naszego powiatu.
Obowiązujący statut powiatu został przyjęty przez Radę ponad szesnaście lat temu, uchwałą z dnia 19 stycznia 1999 r. W tym okresie był wielokrotnie nowelizowany. Ostatnie zmiany zostały przyjęte w 2011 r.
Na początku kadencji zdecydowaliśmy się powołać doraźną komisję, w ramach której zostanie opracowany projekt nowego statutu. Wynika to przede wszystkim z faktu, że obecny statut na skutek ogromu nowelizacji jest nieczytelny. W dużej części stanowi po prostu niezgodne z prawem powielenie przepisów ustawowych. Wiele nowelizacji wynikało z regularnego dodawania do statutu fragmentów ustawy o samorządzie powiatowym.
Moją największą poprawką jest dodanie do Statutu instytucji Konwentu Rady, tak by zagwarantować opozycji prawo do uczestniczenia w pracach nad kształtowaniem porządku obrad.
Nowy Statut prawdopodobnie zostanie uchwalony na najbliższej sesji.
- SPOTKANIA Z CIEKAWYMI LUDŹMI
W dalszym ciagu organizujemy jako struktura PiS spotkania z ciekawymi ludzmi w Centrum Ksiezy Pallotynów przy ul. Leśnej 15/17, staramy się by odbywały się one raz w miesiacu. Od wyborow samorządowych gościliśmy m. in. posła naszej partii Jacka Sasina, prof. Jana Żaryna (historyk), Tadeusza Pluzanskiego (prezes Fundacji Łączka), czy tez posła naszej partii Wojciecha Jasinskiego.
Zdjecia ze spotkań sa dostepne na www.piskonstancin.pl
To chyba najważniejsze sprawy, mogłem cos pominąć. Są rownież sprawy, w ktore sie angażowałem, ale ktore nie zależały wyłącznie ode mnie (np. uratowanie jedynej szkoły średniej w gminie Konstancin-Jeziorna).
Informacje o mojej dzialalnosci sa dostepne na www.sergiuszmuszynski.pl oraz na facebook.com/muszynski.sergiusz , jak rownież na www.piskonstancin.pl
Pozdrawiam,
Sergiusz Muszyński
Radny Powiatu Piaseczyńskiego z okręgu Konstancin-Jeziorna
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2015-09-05 22:27 przez SergiuszMuszynski.