Komendant SM
Podziwiam poczucie humoru ... naprawdę. Dlaczego ? No bo jak wytłumaczyć zakup samochodu dla potrzeb SM skoro samochód ten nie jest przystosowany do przewozu osób ujętych przez strażników np. osób nietrzeźwych.
Ale sprawdził się jako miejsce mocowania statywu fotoradaru?
I rower na tylnej klapie też chyba można wozić? Po cóż samochód przystosowywać do przewozu zatrzymanych? To kosztuje.
Po co w ogóle nietrzeźwego do samochodu zabierać. Jeszcze zarzyga wnętrze i trzeba będzie sprzątać. Na linkę go, do haka i ciągnąć na Kolską, to szybciej otrzeźwieje...
.
Komendant SM
Na domiar złego pojazd ten choć znajduje się na stanie SM bardzo często jest wykorzystywany przez pracownika Wydziału Zarządzania Kryzysowego co w znaczący sposób komplikuje planowanie służby - ściąga się wtedy napisy i inne elementy wyróżniające pojazd i mknie wóz SM przefarbowany jako pojazd UMiG.
Biały Peugeot(?) Straży Miejskiej trafił do ZGK, bo rzekomo koszt napraw czynił jego dalsze utrzymanie nieopłacalnym. Samochód jeździ chyba do dziś w ZGK i po zmianie przeznaczenia naprawy stały się opłacalne, bo przecież zakładzie budżetowym nie można nieracjonalnie wydawać pieniędzy...
Niech Pan nie wybrzydza. Co by było gdyby strażnicy musieli wymieniać się z ZGK i każdorazowo przekładać zabawki do napraw wod-kan?
A tak Straż Miejska może się dzielić ze specem od zarządzania kryzysowego lśniąca zabawką z napędem 4x4 zakupioną za 99 384 zł.
Komendant SM
Mam wrażenie że albo zanudzam tematem albo też wątek ten nie został jeszcze przeczytany przez osoby, które mogłyby odpowiedzieć na proste pytanie - co w ostatnich czterech latach obecne władze gminy zrobiły dla poprawy porządku i bezpieczeństwa w KJ i jak to się ma do ówczesnych haseł wyborczych?
Obecny Burmistrz, a w 2010 roku przewodniczący Rady i kandydat na Burmistrza, w liście do mieszkańców Grapy tak wtedy pisał o bezpieczeństwie:
"
- bezpieczeństwo - udało mi się po wielu bojach przekonać Burmistrza do ulokowania Straży Miejskiej w środku Konstancina, na naszym osiedlu, nadal brakuje jednak patroli i monitoringu"
Burmistrz się zmienił, Straż Miejska jest "w środku Konstancina", na osiedlu obecnego Burmistrza, ale to zostało załatwione przez Radnego Kazimierza Jańczuka.
Pan Jańczuk w swoim programie wyborczym o Straży Miejskiej, w dziale "inne działania", pisał tak:
"
wzmocnić właściwy nadzór nad pracą Straży Miejskiej : rozbudować i uaktywnić całodobowo monitoring miejski"
To tyle w kwestii obietnic wyborczych obecnego Burmistrza. Obietnice Radnych można przemilczeć, bo mają niewiele do powiedzenia w kwestii bezpieczeństwa i Straży Miejskiej, po części na własne życzenie.
Czy czuł się Pan, Panie Komendancie, właściwie nadzorowany przez swojego zwierzchnika - Burmistrza Gminy K-J?
Monitoring mamy, tylko jak wygląda jego wykorzystanie? A jak z patrolami? To chyba Pan najlepiej orientuje się w tej sytuacji?
A jak są Strażnicy rozliczani z wykonania planu patrolowego? Można zweryfikować gdzie, o której godzinie byli, gdzie aktualnie są, czy zwierzchnik musi się opierać tylko na ich relacji przez radiostację?
Jak wygląda wyposażenie Strażników do służby? Czy mają na stanie i zawsze pod ręką w samochodzie gumowe buty z bezpieczną podeszwą? Nie?
Nie dziwię im się, że w kantach i lakierkach strach wejść w zarośla i jest dylemat: wejść i sprawdzić co tam się dzieje, czy szkoda butów? W końcu służbowe buty, to mienie gminne i trzeba szanować.
Komendant SM
Ile to obecna władza wykonawcza wnioskowałą o wydanie aktów prawa miejscowego o charakterze porządkowym, które mogą przewidywać za ich naruszenie sankcję w postaci kary grzywny?
A na cóż nam dodatkowe uchwały Rady Miejskiej, skoro ciągle pozostaje duże pole działania w zakresie już istniejących?
Nie oczekujmy cudów w działaniu formacji pod nazwą Straż Miejska w naszych warunkach.
Karać za nieprawidłowe parkowanie podobno nie można, bo brakuje miejsc postojowych.
Za często i za dużych mandatów za brak odpowiedniego postępowania z nieczystościami też nie można, bo ludzie się zbuntują i źle zagłosują w wyborach.
Była akcja kontrolowania umów na wywóz odpadów w gminie. Mandaty po 100-200 zł za wieloletni brak umów i rachunków za wywóz. Czy to nie czysty zysk zapłacić raz mandat 200 zł za wszystkie poprzednie lata, zamiast kwot liczonych nawet w tysiącach każdego roku?
Problem odpadów stałych w gospodarstwach domowych (ale nie w firmach) powiedzmy, że częściowo sam się rozwiązał wraz z nową ustawą, ale co zmieniło się w kwestii fekaliów?
Czy jakikolwiek komendant Straży Miejskiej wyda nakaz regularnych kontroli przestrzegania przepisów i nakładania maksymalnych kar? Zamiast tego była akcja ciągania przedsiębiorców po sądach za szmaty reklamowe.
O ile taka szmata jest widoczna i godzi w poczucie estetyki, o tyle zawartość szamb lądująca w gruncie, w lesie, w jeziorze, w rowie uderza w nasze zdrowie i stan środowiska.
Bezpieczeństwo można też zapewniać wspólnymi patrolami z policją. Strażnik i Policjant nie raz kroczyli w środku miasta wczesnym popołudniem.
Wtedy jest największe ryzyko oberwania w głowę. Za to jak przed północą butelki tłuką się na ulicach, to żadnego mundurowego na patrolu nie widać.
Burmistrz za wiele w sprawie bezpieczeństwa publicznego i porządku nie obiecywał. Nie jestem przekonany czy sami mieszkańcy są zainteresowani większą skutecznością organów odpowiadających za bezpieczeństwo i porządek publiczny. Mówi o tym garstka osób
Komendant SM
Czy i w jaki sposób władze gminy dążyły do ograniczania pośrednich przyczyn stanowiących podłoże przestępczości oraz patologii społecznych, np. działania w obszarze edukacji, wychowania, ochrony zdrowia, rozwoju gospodarczego, przeciwdziałania bezrobociu, narkomanii, alkoholizmowi i przemocy w rodzinach?
Narkomanom i alkoholikom fundowane były wczasy i wycieczki.
Na "kształtowanie postaw moralnych promujących zdrowy styl życia, wolny od problemów alkoholowych" parafie rzymskokatolickie otrzymywały dotacje z budżetu gminy. Co z tymi niewierzącymi, to nie wiem.
Bezrobociu gmina aktywnie przeciwdziała organizując nabory na stanowiska urzędnicze. Teraz np. jest konkurs na kolejnego pracownika od gospodarki odpadami w UMiG.
Dla "cyfrowo wykluczonych" były też wypasione komputery i darmowy internet z jakiegoś unijnego programu.
To nie wystarczy?
O reszcie dokonań władz samorządowych w tych sprawach może napiszą Panu inni użytkownicy, albo sam Pan przeczyta w gminnym biuletynie, czy też dodatkach do Nad Wisłą i Kuriera Południowego o krainie mlekiem i miodem.
Ja niestety nie mogę się tego podjąć, bo jestem osobą raczej krytycznie oceniającą Burmistrza, a niektórzy insynuują, że byłem Pańskim podwładnym lub mam kolegów wśród strażników i jestem współpracownikiem gazety Nasze Miasto nielegalnie wykorzystującym posiadane informacje oraz mam wgląd do dokumentów dla innych niedostępnych.
Za krytykę władzy wykonawczej w K-J pochwał to Pan nie zbierze. Raczej wrogie nastawienie innych osób, bo wszyscy tutaj kochają Pana Burmistrza.
Gmina Konstancin-Jeziorna jest specyficzną gminą o dużym rozwarstwieniu społecznym. Od wielbicieli napojów wyskokowych żyjących na koszt społeczeństwa przy wsparciu OPS, przez ludzi ludzi przeciętnych wypruwających sobie żyły na spłacanie kredyty hipotecznego, aż do osób, które kiedyś chciały odgrodzić willową część Konstancina i ograniczyć tam wstęp plebsu.
Wyciąg z tej lokalnej specyfiki różnic społecznych można zaobserwować na parkingu i w okolicach C.H. Stara Papiernia. Tego samego, gdzie często samochody wjeżdżają i wyjeżdżają przez chodnik i przejścia dla pieszych przy rondzie, na którym zainstalowana jest kamera monitoringu miejskiego. Żadna ze służb porządkowych chyba nie miała i nie ma pomysłu co z tym zrobić.
A może to tylko mnie przeszkadza ryzyko zostania rozjechanym pieszym dodatkowo podtruwanym przez wody gruntowe aromatyzowane gównami rodaków.
Przecież do "tut. urzędu" nie płyną gremialnie skargi na brak działań w zakresie ochrony środowiska i bezpieczeństwa publicznego, więc organy władzy nie mogą wiedzieć, że jest jakiś problem. A tak naprawdę, to problemu nie ma. Jest tylko "nieuzasadniona histeria" garstki mieszkańców opluwających Pana Burmistrza.
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2014-09-12 03:57 przez czaknoris.