Merytorycznie spróbuję, choć skrótowo
Podobnie jak Tomasz Zymer, choć w mniejszym oczywiście zakresie, miałem okazję pracować przy kampanii 2010. Pamiętam jaki był program, co się udało, a co nie. Widzę niewątpliwe sukcesy tej kadencji: komunikacja z Lkami, autobus miejski do Góry Kalwarii (z p.Skowrońskim nie udało się), spory impuls w infrastrukturę wod-kan, nowa oczyszczalnia, sukces w ukończeniu sporów administracyjnych wraz z remontem Hugonówki, inwestycje w oświatę. Widzę co się nie udało: reforma ZGK i tzw gminny POZ, temat asfalciarni.
Miałem też przyjemność poznać i posłuchać w swoim czasie wszystkich kandydatów w tegorocznych wyborach i dla mnie wybór jest oczywisty.
Pan Wojdak w drugiej turze to dla mnie niespodzianka.
Z programu umieszczonego na profilu facebook [
www.facebook.com] wynika, że pan kandydat za bardzo nie orientuje się w zadaniach. Będzie budował tanie mieszkania (3 mln mieszkań?) będzie budował SPA (???). Reszta haseł również wygląda jakby były pisane przez gimnazjalistę. Jeśli dodamy do tego, że wg wieści ten kandydat posiada mieszkanie komunalne, a własny (rodzinny?) biznes pensjonatowy ma jakieś problemy finansowe, to w jaki sposób taki kandydat będzie zarządzał stukilkudziesięciomilionowym budżetem, setką pracowników i kilkunastoma jednostkami podległymi? czarno to widzę....
Wszystkie cytaty z w/w profilu
Program Jerzego Wojdaka kandydata na burmistrza
Oto mój przepis na Konstancin:
Organizacja funkcjonowania gminy
Jeżeli zostanę wybrany najpierw wykonam bilans otwarcia gminy. Jego wyniki podam do publicznej wiadomości. Na tej podstawie dokonamy koniecznych oszczędności w funkcjonowaniu gminy oraz poprawimy skuteczność działania administracji.
Powstanie Biuro Obsługi Mieszkańców
MIESZKANIA
W pierwszej kolejności zajmę się tanim i dostępnym budownictwem mieszkaniowym na gminnych gruntach.
PRACA
Konstancin to jedyne uzdrowisko na Mazowszu. Konstancin dysponuje terenami geotermalnymi, na których wybudujemy SPA.
Wznowimy rozmowy z Uniwersytetem z Nawarry (Hiszpania), który jest zainteresowany, wybudowaniem filii w naszej gminie. Trzeba wrócić do tej sprawy.
Już te pierwsze działania radykalnie polepszą sytuację mieszkańców gminy.
Podsumowanie
Najkrócej można określić to, co pragnę zrobić:
Urząd Przyjazny Mieszkańcom
Mieszkania i Praca
Oto co należy zrobić w naszej gminie:
Dokończenie i opracowanie nowych planów zagospodarowania przestrzennego uwzględniających tworzenie nowych miejsc pracy.
Pozyskiwanie dla miasta i wsi naszej gminy funduszy europejskich w taki sposób, aby nie spowodować nadmiernego zadłużenia.
Stworzenie warunków do partnerskiej współpracy z lokalnymi Przedsiębiorcami.
Budowa i remont przedszkoli publicznych oraz wspieranie prywatnych placówek opiekuńczo-wychowawczych dla dzieci i młodzieży.
Remonty i dostosowanie ośrodków dla osób w podeszłym wieku z naszego terenu.
Usprawnienie działania służby zdrowia. Wspieranie i poszerzanie działalności ośrodków leczenia i zapobiegania uzależnieniom.
Działania mające na celu wprowadzenie do prawa miejscowego unormowań wspierających i chroniących rodzinę, które wynikają z postanowień Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej i Karty Praw Rodziny Stolicy Apostolskiej.
Wsparcie wszystkich rodzin wychowujących dzieci, zwłaszcza w zakresie ekonomicznym, edukacyjnym i kulturalnym.
Dbałość o poszanowanie w przestrzeni publicznej chrześcijańskich wartości oraz ochronę dziedzictwa narodowego i historycznego Konstancina-Jeziorny.
Stworzenie przestrzeni do publicznych spotkań – m. in. rewitalizacja Skolimowa.
Wsparcie działań mających na celu zwiększenie oferty edukacyjnej szkoły rejonowej.
Zwiększenie udziału rodziców w pracy szkoły – szkoła wolna od wpływu ideologii.
Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w realizacji tych planów.