Tyrt
... pisałem o tym już nie raz, ale czy ktoś oddał gminie mieszkanie komunalne gdy np.: wybudował dom, status materialny poprawił się na tyle że mógł dostać kredyt hipoteczny, dostał inne mieszkanie w spadku itp. - raczej nie... mieszkania komunalne dostawali zwykli ludzie, urzędnicy, lekarze, nauczyciele i... chyba nic (oczywiście to nie jest pewnik, może tacy ludzie są)...
nie tylko kandydat, ale także inni
Nie oddadzą, choćby wybudowali kamienice, bo nawet kiedyś pytałam tego nicka - społecznika, który co i raz wspomina o swojej budowie
rondo
Jak zabawa , to zabawa
Ja też mam ekstra wydarzenie -
u mnie na budowie, w poniedziałek majster przyszedł punktualnie do pracy......i nie był skacowany !
Mało tego, niektórzy lokatorzy mieszkań komunalnych gdy mają się gdzie przenieść wynajmują je i mają z tego spora kasę, co i raz pisze o tym prasa. Czy tak jest też w Kcinie - nie wiem. Sprawdzić tez nie ma jak, chyba że sąsiad przykabluje.
Praktycznie komunalnego lokatora, który dostał mieszkanie w świetle dawnej ustawy o lokatorach, jeśli nie zalega z opłatami i nie podpali mieszkania wysiudać się nie da.
Mało tego raz otrzymane mieszkanie ma do końca świata, bo mogą je dziedziczyć dzieci, wnukowie.
Nadzieję daje nowelizacja ustawy w 2014r, która zmusza samorządy do weryfikowania co jakiś czas statusu materialnego lokatora.
I pomyśleć że wiele osób chcąc mieć lokum spłaca przez kilkadziesiąt lat kredyty.
Rozumiem, że są osoby, których nie stać na kredyty, bo mają byle jakie pensje, są bezrobotni lub nie mogą podjąć pracy, bo samotnie wychowują dziecko lub opiekują się osoba niepełnosprawną - i
takim ludziom bezwzględnie samorządy powinny zapewnić mieszkania. Tylko czy takie eleganckie jak w domach na Mirkowskiej - zaprojektowanych i wybudowanych w okresie 2008- 2011? Za te pieniądze można było postawić kilka budynków komunalnych o niższym standardzie lub socjalnych.