Tomasz Zymer
Machałek: wypada 164 godziny miesięczniepracy na strażnika, pracują także w weekendy. Jest jeden 2-osobowy patrol 24h na dobę. Nie ma komu obsłużyć fotoradaru, bo wszystkie 15 etatów jest juz w całości rozdysponowane.
Fotoradar: Wniosek T. Zymera - zdjąć 105 tys. zł z 90004 ? konserwacja zieleni, przeznaczyć na fotoradar: 3 za, 3 przeciw, 1 się wstrzymała, wniosek nie przeszedł. Zambrowicz ? proponuje prezentację firm sprzedających radary komisji i burmistrzowi. Januszko ? tak, w lutym.
Wojdak ? wniosek: zdjąć 100 tys. zł z wydatków bieżących Straży jako wyraz niezadowolenia z pracy Straży: 4 za, 3 przeciw
Tomasz Zymer
90003 ? oczyszczanie miast i wsi ? 3,06 mln zł; wniosek Zymera o zdjęcie 106 tys. zł na fotoradar; 3 za, 4 przeciw. Cieślawski ? będę wnioskował na Komisji BOKiS o dyskusję w tej sprawie.
Celowo z relacji T.Zymera wyjąłem te fragmenty , które dot. poprawy bezpieczeństwa na drogach w Konstancinie-Jeziornie.
Po pierwsze małe sprostowanie- nie zgłosiłem propozycji aby dokonać prezentacji firm , lecz aby firmy dokonały prezentacji urządzeń typu fotoradar , których są producentem lub takimiż handlują. (ale rozumiem , że Tomek to właśnie miał na myśli)
Sprawa druga- nie mogę absolutnie zozumieć wolty jaka sie dokonała w podejściu do tematu bezpieczeństwa wśród radnych komisji budżetu.
Kiedy 17-10-2011r. złożyłem wniosek do komisji aby ta zobowiązała p.Burmistrza do zabezpieczenia środków na zakup fotoradaru mobilnego w przyszłorocznym projekcie budżetu , ta w zasadzie jednogłośnie wniosek zaopiniowała pozytywnie.
Niestety p.Burmistrz uznał , że taki zakup nie jest póki co dla miasta niezbędny. Ja pozwolę sobie stwierdzić, że stało się tak , ponieważ ktoś, jakiś , jacyś doradcy wmówili p.Burmistrzowi, że zakup fotoradaru wiąże się z koniecznością przeprowadzenia kosztownych i kłopotliwych działań formalno-prawnych. I to są źli doradcy. Owszem , sam zakup jest pierwszym etapem , a po nim muszą nastapić kolejne ścisle określone prawem działania , takie , które umożliwiąją rozpoczęcie pracy urządzenia. Ale czy może być inaczej ? I kto, na jakiej podstawwie (bo tego nie usłyszałem od żadnego przeciwnika fotoradaru) uważa, że jest to droga przez mękę ? Że to się wiąże z jakimiś ogromnymi , dodatkowymi kosztami ?
Czy te gminy, które już korzystają z pracy urządzenia są jakieś , za przeproszeniem bardziej "kumate" od naszej ? Bardziej tam rozgarnięci urzędnicy urzędują ? Jakoś przecież sobie z tymi ogromnymi , zdaniem niektórych , trudnościami poradziły !
A teraz konkretne przykłady:-
Boguchwała- mieszkańców około 20000 , strażników zatrudnionych ......pięciu ! Doskonale radzą sobie z obsługą urządzenia. Komendant tamtejszej SM , podkreśla z naciskiem , iż znacznej poprawie uległo bezpieczeństwo na drogach.
Znacznie zmniejszyła sie ilość kolizji i wypadków z udziałem pieszych !
Międzyrzec Podlaski- liczba mieszkańców 18000 , zatrudnionych strażników ......czterech ! P.Komendant w rozmowie ze mną , również podkreśla , poprawę stanu bezpieczeństwa. Dodaje też , że za rok 2011 wpływy z mandatów , zasiliły kasę miejską o 175000zł. przy pracy urządzenia dwa razy w tygodniu. A do tego miasto dzieliło sie wpływami z firmą, od której dzierżawiło urządzenie.
Garwolin- 18000 mieszkanców. Strażników ....dwóch. Wyraźna poprawa stanu bezpieczeństwa.
Ze wszystkimi komendantami rozmawiałem osobiscie.
A na komisji budżetowej radny Kanabus , jeden z tych , którzy głosowali przeciw , epatował wszystkich bezźródłowymi informacjami , że jest dokładnie odwrotnie. Że w jakichś miastach , fotoradar traktowany jest jedynie jako maszynka do robienia pieniędzy i , że o żadnej poprawie bezpieczeństwa nie ma mowy. A Strażnicy Miejscy niczym innym sie nie zajmują tylko wypisywaniem mandatów. Padły nazwy dwóch miejscowości .. Zadzwonimy , sprawdzimy
I kolejny przykład oświeconej argumentacji przeciwnika poprawy bezpieczeństwa. Tak , przeciwnika poprawy bezpieczeństwa a nie urządzenia. To radny Skowroński , który spóźniwszy się bardzo mocno na posiedzenie komisji , w momencie gdy radny Zymer zaproponował reasumpcję głosowania , zaczął głośno protestować. Argumentował swój sprzeciw następująco :- jestem przeciwko przeznaczaniu srodków na zakup fotoradaru. A jestem ,ponieważ za chwilę burmistrz wystapi do Rady o nowe etaty dla Straży M.(czy to znaczy, że 15 obecnie pracujących ma sobie nie dać rady z obsługą urządzenia? ) Jestem przeciw , ponieważ sam zakup fotoradaru niczego nie rozwiąże, że dosyć z restrykcjami wobec kierowców. Wspomniał też coś o kosztach dodatkowych . Oczywiście nie wskazując konkretnie gdzie te koszty są ukryte.
Tu muszę przyznać , że podobnie próbował radnych straszyć p.wiceburmistrz R.Machałek. Na co radny T.Zymer poinformował go , że kwota o jaką zabiegają zwolennicy poprawy bezpieczeństwa , uwzględnia te dodatkowe koszty i to z pewnym nadmiarem.
P.Przew. A.Cieslawski proponuje sprawę omawiać/dyskutować w roku 2012 na posiedzeniu połączonych komisji BOKiS i Budżetu. Ciekawostką w tym miejscu może być fakt , że o naszym prawidłowo złożonym wniosku 17-10-2011 p.Przew. dowiedział się dopiero na ostaniej , piątkowej komisji. Ciekawe. Przew. Rady nie jest informowany o wnioskach jakie do komisji spływają ?
Sama idea tej dyskusji absolutnie słuszna. Szkoda tylko , że nie odbyła sie ona zanim p.burmistrz sporządził projekt budżetu. Czasu było aż nadto.
Pozytywem jest zdanie p.S.Januszki , który oświadczył , że dostrzega wyraźnie problem i osobiście będzie zabiegał o to aby środki na zakup urządzenia znalazły się mozliwie jak najszybciej. Upoważnił też mnie do dogrania terminów prezentacji urządzeń , tak aby radni posiedli jak największą wiedzę o ich działaniu. Oraz o innych uwarunkowaniach , dla dzialania ich niezbędnych.. Panie Sebastianie , mamy to nagrane i nie zawahamy się nagrania użyć
I-sze głosowanie
ZA - Tomasz Zymer , Anna Lewandowska , Włodzimierz Wojdak
Przeciw - Sebastian Januszko, Piotr Stankiewicz , Sławomir Kanabus
Wstrzymała się - Alfreda Konopka.
Przed drugim głosowaniem skład osobowy komisji uległ zmianie i głosowanie wyglądało następująco.
ZA- Tomasz Zymer , Bogusław Komosa , Włodzimierz Wojdak
Przeciw- Marek Skowroński , Sebastian Januszko , Piotr Stankiewicz , Sławomir Kanabus
Wstrzyamała się Alfreda Konopka.
ps. Straz Miejska ukarana obcięciem środków o 100000zł. I co ? Czy te środki zostały przekazane na zakup fotoradaru ? Nie . One zasilily fundusz sołecki.
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-12-18 01:02 przez harmattan.