Tara
Panie Tomaszu czarno widzę uchwalanie planów: Klarysewa Zach. II etap, Skolimowa Północno-Zachodniego II etap oraz Słomczyna Zachodniego i w związku z tym mam kilka pytań.
1. Czy można uchylić uchwałę o przystąpieniu do opracowania m.p.z.p.Klarysewa Zachodniego, Poskarpia i Skolimowa C ? (przecież na podstawie tej uchwały został opracowany i uchwalony przez Radę Miejską I etap tego planu).
2. Ile pieniędzy (naszych wspólnych) wydano na te opracowania?
3. Ile jeszcze lat będziemy czekać na akt prawa miejscowego?
Wydział Architektury ma do końca stycznia uzyskać wszystkie niezbędne opinie prawne co do tego, jaka droga będzie najlepsza. W przypadku Klarysewa Zach. i Podskarpia wchodzą w grę co najmniej dwie: etapowanie istniejących planów lub uchylenie dawnych uchwał Rady i przeniesienie planów do nowej procedury (wg ustawy z 2003 roku). W przypadku planu Skolimowa Płn.-Zach. zdaje się (z informacji pracowników Wydziału), że tegoroczne decyzje Rady zakończyły możliwość procedowania planu wg starej procedury, Na podstawie uzyskanych opinii burmistrz ma zaproponować Radzie najkorzystniejszy i najszybszy sposób uchwalenia tych planów. Nie ulega wątpliwości, że etapowanie jest tańsze, jednak dla niektórych obszarów procesy mogą się ciągnąć w nieskończoność i wtedy korzystniej (szybciej) byłoby procedować plan wg nowej procedury, która pozwala na jego uchwalenie bez oczekiwania na rozpatrzenie uwag przez sąd.
Ja mogę tylko powiedzieć na podstawie rozmów, że większość radnych włącznie ze mną ma dobrą wolę uchwalić te plany jak najszybciej, z tymi zmianami (niedużymi), które wynikły z uwzględnienia zarzutów w przypadku planu Słomczyna Zach. oraz protestu mieszkańców w przypadku Skolimowa Płn.-Zach. Ile będzie jeszcze trwało procedowanie planów - tu zdania są podzielone: jedni planiści mówią, że wystarczy maksimum rok w przypadku Skolimowa i Słomczyna, niewiele więcej w przypadku Klarysewa, inni podają dłuższe terminy, a spotkałem się też z taką złośliwą uwagą, że czego się nie udało przeprowadzić w odrzuconych zapisach planu Skolimowa etap 2/2 (dotyczy to terenów usługowych), to inwestorzy chcą przeprowadzić przez decyzje o warunkach zabudowy i dopiero wtedy UMiG przedstawi nowy plan. Z pytaniem o terminy najlepiej zwrócić się zatem do Wydziału Architektury - na pewnio mają już jakiś choćby przybliżony kalendarz prac, uwzględniający typowe okresy oczekiwania na poszczególne elementy i uzgodnienia. Ja o taki kalendarz wystąpię na pierwszym posiedzeniu Komisji Ładu w styczniu. Są gminy, w których przeciętnie plan miejscowy - od uchwały Rady o przystąpieniu do sporządzania mpzp do wejścia planu w życie - przygotowuje się dwa lata. U nas trwa to wielokrotnie dłużej m.in. z powodu ciągnących się spraw odrolnienia gruntów (Min. Rolnictwa) oraz uporczywego trwania przy ustawie, która wygasla już 9 lat temu. Natomiast jesli chodzi o koszty, to ja twierdzę na podstawie rozmów z doświadczonymi planistami w Warszawy, że wykonane już dla gminy opracowania można w ogromnym procencie wykorzystać w nowych wersjach planów, a pani v-burmistrz twierdzi, że tak się nie da, bo nie uzyskamy praw autorskich (jakby prawa nie były nabywane przez gminę na podstawie umowy z planistą o przeniesieniu praw - tłumaczyłem tuziny takich umów w róznych dziedzinach, także projektiowych), są inne procedury, itp.. A zatem znów jest rozbieżność zdań i zapewne gmina postapi tak, jak zdecyduje p. v-burmistrz.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-12-30 22:35 przez Tomasz Zymer.