Mixiorek
Panie Mariuszu, w takim razie życzę wytrwałości i skuteczności. Oby w końcu dokonał się "przełom". Dziwna sprawa, mają Państwo Radni laptopy i dokumenty w wersji papierowej... Przynajmniej tak to opisuje Radny Nowicki na swoim otwartym profilu na pewnym serwisie społecznościowym.
Niestety to prawda....materiały na sesję są w wersji papierowej... pozostałe np info o pracy między sesjami itp przychodzą w formie elektronicznej. Otrzymać uchwały w wersji elektronicznej mam na następną sesję. Panie z Biura Rady będą każdą uchwałę na sesję musiały skanować i mi i Tomkowi mailem wysyłać. Reszta radnych chce w formie papierowej póki co....
Mixiorek
Moim zdaniem rzeczy, które Pan opisuje są dla mnie nieco kuriozalne. Tyle, że mam małe doświadczenie z pracą operacyjną naszego Urzędu. Powoli zaczynam rozumieć z czego może wynikać tak słaba efektywność Urzędników jak i samego Urzędu.
Urząd niestety pod kątem e-urzędu jest mało wydolny. Transparencja informacji, o którą tu wszyscy zabiegają leży i kwiczy. O smsach informujących petentów, że mają do odbioru dowód osobisty możemy pomarzyć, skoro u nas nawet porządnej sieci wewnętrznej nie ma. Kursujący urzędnicy między wydziałami to standard.
Kolejne odkrycie i podpowiedź - obecnie urządzenie wielofunkcyjne umożliwiają skanowanie do dokumentu "PDF" przeszukiwalnego. O ile urządzenie ma oprogramowanie OCR. Nie jest to jakaś droga albo nieosiągalna funkcjonalność.
W kwestii nowego urzędu i nowej w nim jakości. Ostatnim dzwonkiem teraz jest zwrócenie się do profesjonalnej firmy, która zrobi porządne rozpoznanie potrzeb technologicznych urzędu i wdroży system. Owszem mam świadomość kosztów, jednak bez profesjonalnej firmy nie sądzę aby się to udało zorganizować przy pomocy naszych tylko informatyków.
Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2015-04-20 22:51 przez Mario.