ola
wiem, ale skoro - jak napisałeś - UE jest restrykcyjna w polityce finansowej (i słusznie !), to szermowanie argumentem Natura 2000 w sporze o przebieg autostrady może mieć nieprzewidziane reperkusje, bo niby po czym poznać że N 2000 jest Rezerwatem i obszarem chronionym ...??? W cywilizowanym świecie "dzikość" wymaga ochrony, a nie - łaskawego lekceważenia. I jeśli UE przykłada sie finansowo do tej wydmuszki (N 2000 a la Kcin), to łatwo może przestać się przykładać.
Tomasz Zymer
Powinieneś mieć, Daramis, rację, zakładając, że władze kierują się rzeczywistym wieloletnim kalendarzem inwestycji i priorytetami związanymi z klasą i znaczeniem poszczególnych dróg. Ja akurat nie wierzę w logikę władz i w kalendarze.
W załączonym linku daty powstania mostu południowego S-2 i naszego na 721 są zbliżone do moich prognoz. Co do logiki władz, to jest ona w znacznej mierze determinowana przez nacisk społeczny - myślę że dużo silniejszy przy innych inwestycjach. U nas też występuje nacisk, ale w przeciwnym kierunku.
Na naszym terenie bardziej potrzebną i pożądaną inwestycją drogową będzie obwodnica miasta - 724.
Na terenie całego województwa komunikacyjnie bardziej potrzebne są mosty w Łomiankach i pomiędzy Garwolinem a Kozienicami ( jest kilka lokalizacji).
Tomasz Zymer
Śmieci są problemem dla ludzi, którzy - teoretycznie przynajmniej - mają nieznany w naturze zmysł piękna, choć, co ciekawe, niemal wyłącznie ludzie to piękno niszczą. W każdym razie, ptaki nie boją się śmieci. Co innego szaleństwa quadów.
Bartek
A co to za strata? I tak nic się nie zmieni, będą quady i śmieci, jak teraz. Nie ma nic do stracenia.
(...) Co do śmieci - ptaki często chętnie je wykorzystują jako budulec (...)
Raczej nie będzie narazie ani Małej Obwodnicy Warszawy, obwodnicy K-J, ani nawet obwodnicy Góry Kalwarii. Ci ostatni to nawet mają podobno już pozwolenie na budowę. Niedawno jakiś wiceminister wygadał się, że powstaną tylko te naj naj najbardziej potrzebne odcinki autostrad i ich węzłów. A myślę, że ministerstwo chce teraz "pompować" w kolej.
zoli
- Mazowieckie Biuro Planowania Regionalnego stoi na stanowisku, że MAŁA OBWODNICA WARSZAWY
i PRZEPRAWA na WIŚLE
w tym miejscu muszą być.
nasi deweloperzy zdaje się byli już od dawna przewidujący...gdy jakiś plan miejscowy wymaga określonej powierzchni biologicznie czynnej potrafią ją zaprojektować na dachach...inna rzecz, czy ktokolwiek to później od nich egzekwuje...
zobowiązywał by deweloperów, "sadzących" bloki zamiast drzew gdzie popadnie do zakładania na dachach zieleńców, pomysł nie jest wzięty z księżyca
szeptuś
Raczej nie będzie narazie ani Małej Obwodnicy Warszawy, obwodnicy K-J, ani nawet obwodnicy Góry Kalwarii. Ci ostatni to nawet mają podobno już pozwolenie na budowę. Niedawno jakiś wiceminister wygadał się, że powstaną tylko te naj naj najbardziej potrzebne odcinki autostrad i ich węzłów. A myślę, że ministerstwo chce teraz "pompować" w kolej.
zoli
- Mazowieckie Biuro Planowania Regionalnego stoi na stanowisku, że MAŁA OBWODNICA WARSZAWY
i PRZEPRAWA na WIŚLE
w tym miejscu muszą być.