Wiele się mówi o brakach infrastruktury sportowej na naszym terenie
wiele się mówi o możliwościach (lub ich braku) pozyskiwaniu środków na ten cel
wiele winy zwalało się na wszystkie poprzednie ekipy i brak pieniędzy w trudnych czasach
i mamy zdaje się drobny skandal
Burmistrz zdecydował o budowie sali na Szkolnej w pierwszej kolejności (i wyrzuceniu posiadanej dokumentacji, na którą wydano kilkadziesiąt tysięcy złotych (!) na budowę sali w Opaczy do kosza!) uzasadniając to możliwością pozyskania dofinansowania z Województwa.
Jednak dofinansowania nie będzie... kasę wyłożymy z budżetu Gminy
Mimo pełnej informacji jakie warunki musi spełniać obiekt (chodzi głównie o wymiary zewnętrzne) by uzyskać dofinansowanie Burmistrz zdecydował o budowie obiektu niespełniającego podstawowego wymogu! Sala jest po prostu za mała!
I to jest zwykły skandal! I zdaje się, że nie można tego usprawiedliwić ani zbyt małym terenem ani tym bardziej błędami poprzedników!
czytam i nie wierzę!
przecież to była inwestycja prowadzona od zera!
Jakie są warunki dofinansowania ja sam mówiłem radnym i Burmistrzowi przekonując ich do budowy sali w Opaczy.
Informacje potwierdzałem u p.Marii, która z pewnością informacje stosowne do Wydz.Inwestycji i Burmistrza przekazywała.
Ostatnio przejeżdżałem koło tej budowy i obiekt wygląda na jakiś masakrycznie - jak na nowoczesną - salę mały.
Powie ktoś - zgodnie z potrzebami. Tylko... chyba rozwój dzieci w szkole integracyjnej wymaga obiektu większego niż umożliwiający postawienie 3 stołów do ping-ponga?
Jeśli dodatkowo nie były prowadzone żadne konsultacje z rodzicami ze szkoły (jakoś nie wiem czemu to staje się normą...) to...ja już pytań więcej nie mam...
Ale niewątpliwie niedługo zadawać je będziemy...
24x12....czyli minimum boiska do siatkówki, które nominalnie ma 18 x 9 + minimum 2x3 m w długości i...w szerokości brakuje bo powinno być co najmniej 3 z każdej strony...czyli juz w warunkach nie ma przesady...a my budujemy obiekt, który nawet tego minimum nie spełni....
I nie wspominajmy juz o takiej mało popularnej przecież grze jak koszykówka, która wymaga boiska minimum 28 x 15...
Juz mi sie nawet nie chce szukać dokumentacji przetargowej (bip dalej tu nie pomaga) ale....jakoś mam nieodparte wrażenie, ze robi ktoś sobie z poważnych rzeczy żarty...mało śmieszne żarty....
Smutne to wszystko straszliwie...
Odnosząc sie do Twych Bogdanie słów..ile metrów rzekomo zabrakło? Kto w Urzędzie (lub Radzie bo Burmistrz zawsze powtarza, ze to ona decyduje....) zadecydował o tym, ze jest ich za mało? w jaki sposób określono (i kto to zrobił?) program funkcjonalno-użytkowy, w którym te wymiary określono? Pytań wiele...nie spodziewam sie odpowiedzi na tym forum...
Odnośnie 'preferowania kortow' w Opaczy...jako radny z tego Okręgu chyba masz świadomość czego ludzie oczekują? I ze od lat sala jest im obiecywana? I ze projekt, który Burmistrz zdecydował wyrzucić do kosza (radni tego chcieli?) spełniał wymogi dofinansowania?
Oczywiście nie pamietam szczegółów bo...stary projekt to przecież tajemnica....
My sie z postępującego remontu niewątpliwie cieszymy....jednak czas skończyć z szopka, która odstawiono na Szkolnej...mam nadzieje, ze nikt juz na podobną w Opaczy nie pozwoli a radni pokażą, ze maja realny wpływ na podejmowane decyzje a nie potwierdza, ze są jedynie maszynka do głosowania decyzji juz podjętych...a Szkolna pokazuje, ze nie są one najszczesliwsze....
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-05-30 22:05 przez Artek_Bartek.
to zapytam:
1. Kto te korty wybuduje i jeśli nie gmina, to czy ktoś przedstawił radnym wszelkie dokumenty, żeby się nie okazało - jak z innymi przedsięwzięciami w latach ubiegłych, ze dokończyć musieli PODATNICY?
2. Kto będzie utrzymywał korty - jakaś firma czy PODATNICY ?
Maniu... temat kortów póki co jest tematem nieco wirtualnym bo wszyscy wiedzą, że jesteśmy na etapie gdzie raczej zadawać należy pytania i czekać na odpowiedzi...
natomiast obie sale szkolne to temat realny...w tym wątku skupmy się na jednej z nich... Opacz niewątpliwie będzie jeszcze przedmiotem dyskusji i (oby!) decyzji...i ma ona swój wątek, gdzie zostaną efekty zreferowane....
Jeśli wniosek złożono na salę o tych samych wymiarach, jakie podano mi jeszcze przed moim odejściem w styczniu, to na pewno wniosek został odrzucony.
wielokrotnie o tym uprzedzałam - wymiaryareny są określone odgórnie w akcie prawnym rangi rozporządzenia.
pozdrawiam
maria