Jak już wczoraj pisałem , na spotkaniu z mieszkańcami Osiedla Grapa , według burmistrza fakt iz pomieszczenie specjalne z dostępem do Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców powinno być wyposażone w drzwi pancerne , stanowi zasadniczą przeszkodę w zakupie fotoradaru.
Wspomniał tez , że gmina takim pomieszczeniem nie dysponuje.
A tak wygląda prawda z tymi drzwiami pancernymi.
5. drzwi do Pomieszczeń:
a. znajdujące się wewnątrz budynku w strefie ograniczonego dostępu (bądź dzorowanej) powinny być zabezpieczone przed wyważeniem i wyposażone w co najmniej 1 zamek atestowany;
b. znajdujące się wewnątrz budynku się w strefie ogólnodostępnej niedozorowanej powinny spełniać wymagania co najmniej klasy 2 zgodnie z normą PN-ENV 1627:2006;
c. do których dostęp jest z zewnątrz budynku powinny spełniać wymagania co najmniej klasy 2 zgodnie z normą PN-ENV 1627:2006.
[
www.cepik.gov.pl]
A tu można sobie obeirzeć jak takie "pancerne" drzwi wyglądają.
Oczywście że w chwili obecnej gmina nie ma takiego gotowego i przystosowanego pomieszczenia. W chwili obecnej nie ma tez fotoradaru. Czy to rzeczywiście taki problem aby pomieszczenie znaleźć i przystosować zgodnie z wymogami CEPiK ?
Ja mam dziwne odczucie , że w tym wszystkim ucieka nam cel nadrzędny - bezpieczeństwo mieszkańców. Komuś na tym zależy ? Nie sądzę aby p. burmistrzowii to bezpieczeństwo było obojętne , raczej ma złych podpowiadaczy.
W chwili obecnej w nastepujących gminach blisko nas fotoradary mobilne funkcjonują: Grodzisk Mazowiecki , Tarczyn , Stare Babice i Łomianki.
Jestem w stanie zorganizować spotkanie z przedstawicielami jednej z firm produkującej urządzenia . Przyjadą zaprezentują urządzenie , wyjaśnia wszelkie wątpliwości proceduralne związane z wymaganiami CEPiK. Wszystko oczywiście gratis.
Aby takie spotkanie sie mogło odbyć potrzebne jest zaangażowanie radnych . Szczególnie radnych z Komisji BOKiS.
Na wczorajszym spotkaniu mieszkańcy zdecydowanie prezentowali zdanie , że taki fotoradar w mieście bardzo by sie przydał.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-11-18 13:49 przez harmattan.